Περιγραφή
Γκρενά κόκκινο χρώμα. Μύτη με έντονο κόκκινο φρούτο και νότες τριαντάφυλλου που ακολουθούν και στο στόμα. Μαλακές τανίνες και διακριτικές νότες βαρελιού και μπαχαρικών. Η οξύτητα προσδίσει νεύρο στη γεμάτο και στρογγυλό σώμα. Μακρύ τελείωμα. Ένα κρασί με αξιοσημείωτη δυναμική παλαίωσης (έως και 15 έτη).
100% Ξινόμαυρο | ΠΟΠ Νάουσα
Pairing
Σύνθετα αρώματα, στιβαρή δομή τανινών και βελούδινη οξύτητα. Ένα εξαιρετικό ταίρι για κόκκινο κρέας και κυνήγι.
Ράμνιστα» στη ντοπιολαλιά σημαίνει «βασιλικός λόφος» αντικατοπτρίζοντας το χαρακτηριστικό ανάγλυφο του αμπελώνα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Τα «αμπελοτόπια της Ράμνιστας» είναι η πηγή των Ξινομαυρων για αυτό το κρασί, από τα οποία, κάθε χρονιά, επιλέγονται τα καλύτερα blocks.
Οινοποίηση
Αυστηρή διαλογή σε δονούμενη τράπεζα. Προζυμωτικη εκχύλιση για 7 ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες (8-10°C). Ζύμωση με pigeage για 10-15 ημέρες και ανακύκλωση, σε συνδυασμό γαλλικών δρύινων κάδων (5 τόνων) και ανοιξείδωτης δεξαμενής (5 τόνων) στους 20-26°C. Η θερμοκρασία αυτή διατηρείται και κατά τη διάρκεια της μεταζυμωτικής εκχύλισης (2-6 ημέρες). Μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλια. Ωρίμανση για 16 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 228 λίτρων (1ης, 2ης και 3ης χρήσης). Το πρώτο χαρμάνι των blocks γίνεται στον 6ο μήνα ωρίμασης. Το τελικό πριν από την εμφιάλωση.